Вакуумні пакети для продуктів дають змогу не тільки зручно і тривало зберігати продукцію, а й готувати їжу без втрати поживної цінності та корисних елементів.
Для чого використовується технологія вакуумного пакування?
У вакуумному пакуванні відсутній кисень, що дає можливість тривалий час зберігати упаковану за даною технологією продукцію, водночас м’ясо, овочі, фрукти не втрачають поживних речовин, вітамінів, макро- і мікроелементів. Зберігання продуктів у вакуумних пакетах має такі переваги:
- Продукти харчування не засихають – випаровування вологи не відбувається.
- Їжа не втрачає своїх властивостей, тому що життєдіяльність бактерій, плісняви та інших мікроорганізмів неможлива.
- Виключена взаємодія сухого холодного повітря морозильної камери і продуктів, тому їхня клітинна структура не руйнується.
- Виключено скам’яніння сипучих продуктів і появу жучків у борошні або будь-якій крупі.
- Вакуумные пакеты с продуктами хранятся предельно компактно, а значит, в морозильную камеру можно поместить больше продукции. Завдяки прозорості упаковки завжди можна зрозуміти, що в ній знаходиться.
Підприємства, що випускають харчову продукцію, досить широко використовують різні види вакуумних пакетів для пакування своїх виробів, адже вони дають змогу не тільки довго і компактно зберігати харчову продукцію, а й украй зручні під час транспортування.
Загалом, вакуумна упаковка стає дедалі популярнішою і звичнішою: після оцінювання переваг такої методики зберігання і приготування продуктів харчування, від неї вже складно відмовитися. Тепер сучасний вітчизняний споживач широко використовує вакуумні пакети, щоб зберігати рибу, м’ясо, овочі, фрукти, продукцію, що має специфічний запах (сир, ковбаса, копчені вироби), а також готувати смачні та корисні для здоров’я страви.
Види харчових вакуумних пакетів
Сучасне виробництво пакетів для вакуумного пакування продуктів ґрунтується на використанні найсучасніших технологій і міжнародних стандартів, тому споживачі можуть не турбуватися про якість і безпеку упаковки. Весь асортимент пропонованих на сторінках сайту компанії Horeca Good Trade вакуумних пакетів володіє винятковим ступенем надійності, міцністю, економічністю, безпекою для здоров’я і навколишнього середовища.
Гладкі пакети
Використовуються гладкі вакуумні пакети в поєднанні з вакууматорами камерного типу, що дає змогу швидко та якісно заготовити продукцію у великих обсягах. Для запаювання необхідна окрема ніша і прозора кришка, що герметично закривається. У виробництві гладких пакетів застосовується тришаровий пластик, що має харчовий внутрішній шар. Таким образом на продукцию не воздействует влага, ультрафиолет и колебания температуры.
Гофровані (ребристі) пакети
В основном, такая упаковка предназначена для вакууматоров бескамерного типа. Для гофрування пакета застосовується прогресивна технологія, що дає змогу механічно створити безліч осередків у поліетилені. Вартість ребристих пакетів вища, ніж гладких, але сама апаратура для запаковування коштує менше, тому такі вакууматори часто використовують домогосподарки. Крім того, гофровані вакуумні пакети підвищують ударостійкість продукції та мають естетичний зовнішній вигляд, що особливо важливо для продуктових магазинів і супермаркетів.
Вакуумна упаковка для приготування їжі – як правильно користуватися?
Для приготування смачних і корисних страв у вакуумі використовується спеціальна технологія Sous Vide, що дає змогу приготувати їжу за контрольованої невеликої температури протягом чітко визначеного часу. Завдяки використанню су-від, продукти зберігають корисні властивості, а весь комплекс білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів не руйнується.
Для того щоб їжа готувалася рівномірно і мала гарний вигляд, дуже важливо грамотно розмістити продукти у вакуумному пакеті. Фахівці пропонують користуватися такими рекомендаціями щодо використання пакетів для вакуумного пакування харчових продуктів:
- Не слід переповнювати упаковку. Пакет має бути заповнений приблизно на 60-65%.
- Варто виключити можливість злипання продуктів. Після поміщення продуктів у пакет необхідно акуратно їх розправити і розділити.
- М’ясо, риба, овочі та інша продукція розміщується в упаковці акуратними рядами.
- Деликатные продукты следует готовить вместе с маслом. У разі використання оливкової, вершкової та іншої олії продукти в процесі готування не злипаються і зберігають естетичний зовнішній вигляд.
Варто пам’ятати, що на вибір вакуумного пакета впливає тип, розмір і форма продукту, який готуватиметься.
Інструкції зі зберігання продуктів у вакуумних пакетах
Для упаковки применяется, как автоматическое, так и ручное оборудование, но сам принцип остается одинаковым и включает следующие этапы:
- Очищення продуктів. Овочі та фрукти ретельно промиваються і чистяться, якщо це необхідно. З м’яса, риби та курки знімають непотрібну шкірку і видаляють кістки.
- Підсушування поверхні. Все продукты подсушиваются перед упаковкой. Не варто торкатися до них руками, під час пакувальних робіт краще користуватися одноразовими рукавичками.
- Укладання продуктів у пакет. Продукти слід укладати такими порціями, які будуть потім використовуватися для готування. Варто пам’ятати, що рибу завжди потрібно укладати окремо від інших продуктів харчування.
- Підготовка до пакування. Якщо використовується герметизуюче обладнання, то відкритий край пакета вкладається безпосередньо в апарат. Якщо застосовується ручний насос – після запечатування пакета шланг насоса закріплюється в спеціальному отворі.
- Безпосередньо пакування. Выполняется запуск вакууматора или выкачивается воздух из упаковки насосом.
Пакети з продуктами розміщують у холодильнику, морозильній камері або підвалі, якщо там дотримуються необхідної для тривалого зберігання температури.
Пакети для вакуумного пакування – вигідне рішення для вашого бізнесу
Нетривалі терміни зберігання продуктів є однією з ключових проблем, яка значно знижує прибутковість торгівлі, діяльності ресторанів і кафе. Дорогі продукти харчування можуть скиснути, піддатися процесам гниття й утворення цвілі. Усе це тягне за собою значні збитки. Заморожування не здатне вирішити питання тривалого зберігання. Крім того, вона негативно позначається на смакових властивостях продуктів харчування.
Що краще вибрати?
Найбільш правильним рішенням буде використовувати вакуумні пакети для їжі. Їхньою перевагою є те, що вони здатні захистити їжу від контакту з повітрям, анаеробними мікробами. Завдяки цій пакувальній продукції термін зберігання дорогої їжі став тривалішим.
Зараз вакуумні пакети оптом залишаються найактуальнішим та найінноваційнішим методом зберігання продуктів харчування, які застосовуються повсюдно, навіть у домашньому середовищі. Немає жодних складнощів із тим, щоб зробити замовлення вакуумних пакетів у будь-якому розмірі та кількості за найоптимальнішими і найдемократичнішими цінами.
Навіщо застосовується технологія вакуумування?
Вакуумні пакети для зберігання їжі є найпростішим і найдоступнішим засобом, що дає змогу впродовж тривалого часу зберігати харчові продукти без втрати властивостей, не змінюючи структуру, смакові й ароматичні якості. Якщо просто покласти продукти в холодильник, то там вони зможуть зберегтися щонайбільше кілька днів, а вакуумна упаковка дає змогу його продовжити до 10 діб, а в деяких випадках і більше.
Унікальність харчового вакуумного пакета полягає безпосередньо в технології вакуумування сирої їжі, напівфабрикатів, а також готової їжі. Це досягається завдяки тому, що така упаковка повністю виключає можливість випаровування вологи. У такому разі їжа не засохне і не втратить свої смакові якості.
Якщо їжа не вступає в контакт із повітрям, то в ній не розвиваються мікроби з бактеріями. Вони не можуть розмножуватися, що унеможливлює псування продуктів харчування. Крім того, якщо купити вакуумні пакети і застосовувати їх, то можна бути впевненим у тому, що буде повністю зберігатися структура їжі, оскільки унеможливлюється її контакт із сухим і холодним повітрям.
Аромат їжі міцно консервується в пакеті, де створені найбільш підходящі умови зберігання. Це гарантує, що їжа матиме такий запах і аромат, наче вона свіжа і щойно приготована.
Цей пакувальний матеріал є доступним і практичним. З його допомогою можна зберігати продукти харчування, що мають обмежений термін придатності.
Найчастіше вони застосовуються в сегменті громадського харчування.
Вакуумна упаковка, виготовлена відповідно до встановлених міжнародних стандартів, має низку переваг і корисних властивостей:
- міцність;
- безопасность;
- надійність;
- економічність;
- практичність;
- герметичність;
- мінімальна маса;
- можливість застосування з найрізноманітнішими продуктами харчування;
- чудові споживчі властивості.
Важливо знати, що вакуумні пакети не тільки дають змогу зберігати мокрі продукти, як-от риба, ковбаса чи фарш, а й сухі сипучі. У такій спосіб можна навіть зберігати спеції і крупи, які завжди будуть сухими і сипучими, в них не заведеться живність.
Вакуумная упаковка пищи еще помогает компактно ее хранить. Це дуже важливо, коли заклад має обмежені складські площі. Компактність також буде корисною і під час транспортування продуктів харчування. Ще цей вид упаковки продуктів харчування володіє такою незамінною якістю як прозорість. Це дає змогу відкрити холодильну або морозильну камеру й одразу побачити, що знаходиться всередині пакета. Не доведеться нічого розкривати.