Вперше харчову фольгу почали використовувати 1913 року, і за минуле століття вона знайшла своє застосування в багатьох галузях народного господарства, зокрема, в побуті та сфері ХоРеКа.
Цей матеріал забезпечує абсолютний бар’єр для світла, кисню, вологи та бактерій. Він широко використовується в харчовій і фармацевтичній промисловості, а завдяки високій термостійкості, чудово підходить для роботи з гарячою їжею. Також фольга алюмінієва застосовується для створення асептичної упаковки, яка забезпечує зберігання швидкопсувних товарів без охолодження.
Щільна фольга незамінна на будь-якій кухні, і від її якості залежить і якість їжі, що готується. Нижче ви дізнаєтеся, що являє собою цей матеріал, чим відрізняються боки алюмінієвої фольги і як використовується для запікання їжі в духовці або печі.
Чим відрізняються сторони харчової алюмінієвої фольги?
Як виробляється алюмінієва фольга?
У промислових умовах фольга алюмінієва харчова виробляється шляхом прокату алюмінієвих плит у прокатному млині та пресування їх до бажаної товщини.
Щоб підтримувати постійну товщину, використовуються датчики прокатки. Датчики дають сигнал, якщо тиск занадто великий або недостатній, що дає змогу налаштувати відстань між роликами.
Після виготовлення, матеріал легко сформується для приготування їжі, пакування, покриття або підкладки під час зберігання продуктів. Товщина харчової фольги залежить від цілей застосування і може варіюватися від 8 до 25 мікрон, що дає змогу застосовувати її для безлічі завдань.
Чим відрізняються сторони фольги для запікання в духовці?
В процессе проката лист фольги получает одну глянцевую (блестящую) и одну матовую (тусклую) сторону. Це пов’язано саме з технологічними особливостями виробництва, а не зі споживчими характеристиками.
При цьому сторони фольги для запікання мають різне світловідбивання, але яким боком ви її використовуєте, особливого значення не має. Коефіцієнт відбиття глянцевого боку становить 90%, а матового – 80%.
Хоча деяка невелика кількість додаткової енергії буде відображена блискучою стороною, різниця настільки мала, що не буде значно впливати на приготування.
Усю фольгу наразі поділено на чотири основні категорії: фольга для запікання/інституційна фольга, напівтверда фольга, контейнери з фольги та гнучке пакування. Протягом десятиліть використання харчової фольги неухильно зростає в кожній із цих категорій і особливо це стосується різних галузей ХоРеКа.
Навіщо потрібна фольга для запікання?
Те, як використовувати фольгу, визначається її термічними властивостями. У згорнутому стані вона є чудовим акумулятором і розподільником тепла, що дає змогу домогтися рівномірного термічного оброблення їжі навіть за великого її обсягу.
Якщо ж ідеться про прошарок із фольги для випічки, тут вона відіграє роль розподільника – передає тепло нижній частині кондитерських виробів і захищає їх від пригорання.
Існує думка, що використання алюмінієвої фольги в приготуванні їжі може призвести до того, що алюміній просочується у вашу їжу, однак це типова помилка. Цей матеріал абсолютно нешкідливий.
Для чого використовують фольгу для запікання?
Завдяки своїй універсальності, фольга підходить для роботи практично з усіма продуктами. Ви можете готувати у фользі будь-яку випічку, а також запікати м’ясо, рибу або овочі. Також фольга може використовуватися і для розігріву напівфабрикатів.
Що стосується того, чи можна випікати на фользі вироби з тіста, то перед початком приготування її обов’язково слід змастити олією, щоб нижній шар випічки не підгорав.
Крім приготування їжі, фольгу можна використовувати і для її подальшого розігріву, і для зберігання, і для транспортування.
Під час використання для обгортання продуктів для охолодження або заморожування фольга дуже добре працює для зниження рівня передавання вологи, запахів і парів, якщо матеріал щільно обгортається навколо їжі.
Під час заморожування продуктів харчування спочатку оберніть їжу в пластикову плівку, а потім використовуйте фольгу, щільно обгорнуту навколо пластику, щоб уникнути потрапляння кисню та опіків від морозильної камери.
Каструлі та сковорідки з прокладкою з фольги, використовуються, щоб полегшити чистку після приготування пирогів, фруктів, м’яса і птиці.
Як користуватися фольгою для запікання в духовці?
Фольга добре проводить тепло в духовках або грилях, витримуючи надмірні температури. Вона діє як гарний бар’єр, для захисту від перегріву скоринки пирогів або птиці та дає змогу їжу готувати повільніше і ретельніше без зайвого пригорання.
Якщо ви підкладаєте фольгу під випічку без начинки, під неї можна підкласти плоску основу, наприклад, деко з мінімальним заглибленням.
Коли ж справа доходить до захисту духовки від розливів, наприклад, при приготуванні м’яса чи риби або пирогів із фруктами, найкраще вкласти фольгу в глибшу посудину, щоб уникнути протікання соку або начинки.
Під час готування рекомендується розкладати алюмінієву фольгу в духовці вздовж дна або стійки, але насправді, це може мати серйозні наслідки. Цей матеріал термостійкий, але не повністю термозахищений.
Вплив тепла може призвести до розплаву фольги. Слід пам’ятати, що неакуратне її використання як прокладки для духовки також може спричинити такі проблеми:
- може порушувати розподіл тепла в духовці та втручатися в оптимальні результати приготування;
- покриття вентиляційних отворів у нижній частині духовки може призвести до недостатнього потоку повітря, розподілу тепла та проблем із продуктивністю;
- неудачно расположенная теплоотражающая поверхность может перекрывать готовящиеся продукты или повредить нагревательные элементы духовки.
У підсумку можна сказати, що застосування фольги – як на домашній кухні, так і в сегменті ХоРеКа, значно розширює спектр можливостей приготування їжі, особливо, якщо дотримуватися правил її використання.